Saturday, March 31, 2012

Lubiewo, kärleksön...

Urpremiär30 mars 2012 Stora Scen

PriserVuxen 260 krUngdom 120 kr

Föreställningens längd ca 2 tim och 35 min inkl. paus

Björn Kjellman och Sven-Åke Gustavsson spelar två åldrande fjollor som saknar den fria tillgången till röda arméns unga män. Efter Michal Witkowskis skandalsuccéroman.
Två äldre polska fjollor – Patricia och Lukrecia – drömmer sig tillbaka till tiden då den ljuvliga Röda arméns kåta grabbar befolkade landet. Livet bland parkbänkar, pissoirer och baracker må vara skitigt, fattigt och förnedrande – men livsbejakande! Efter murens fall är allt så förbannat trist.

Björn Kjellman är tillbaka på Göteborgs Stadsteater och ses tillsammans med Sven-Åke Gustavsson i spetsen av en övervägande manlig ensemble. Musiken komponeras och framförs live i föreställningen av Moto Boy (Oskar Humlebo), som även har en roll.

Michal Witkowski gjorde skandalsuccé med romanen Lubiewo som skildrar ett Polen i stark omvandling. Den belönades med flera litterära priser och har översatts till 15 språk. På svenska utkom den 2008. Witkowskis senaste roman Margot har precis utkommit på svenska.

För scenversionen står teaterns husdramatiker Lucas Svensson. Teaterns VD och teaterchef Ronnie Hallgren regisserar. Den internationellt framgångsrika scenografen Bente Lykke Møller står för scenografi och kostym. I Göteborg var hon senast aktuell med den kritikerrosade Don Carlos på GöteborgsOperan.

Av
Lucas Svensson
Efter
Michal Witkowski

Regi
Ronnie Hallgren

Skådespelare
Björn Kjellman
Sven-Åke Gustavsson
Anna Bjelkerud
Eivin Dahlgren
Eric Ericson
Fredrik Evers
David Fukamachi Regnfors
Nils Granberg
Oskar Humlebo
Lars Väringer
Kjell Wilhelmsen
Ulf Rönnerstrand
Johan Karlberg
Christoffer Strandberg

Kompositör
Oskar Humlebo

No comments: