Wednesday, June 9, 2010

Paletten får årets BUS-pris... in Swedish...

Paletten får årets BUS-pris
BUS-priset delas ut i syfte att understödja arbete för bildkonsten och ges till en person eller organisation som utmärkt sig genom sina insatser på området det gångna året.
Priset delades ut vid en ceremoni på Konstakademien den 4 juni 2010 och Paletten var den stolta mottagaren av priset.

Motivering
" Sveriges Tidskrifters BUS-pris tilldelas tidskriften Paletten som nu under 70 år ofta ideellt, alltid med stort engagemang och kunniga medarbetare, hävdat konstnärernas och konstens värde.

Paletten startades 1940, mitt under brinnande krig, av en krets konstnärer och publicister i Göteborg. Målsättningen var att hävda konstens värde i okonstens tid och att "bringa konstnärerna och allmänheten i närmare kontakt med varandra" - grundläggande idéer som fortfarande är giltiga.

Under tidskriftens sju decennier har tidningen förändrats, alltid speglat sin tid, och alltid fört konstens talan. Paletten följer sin egen väg genom att för fram nya och okända konstnärskap från Sverige och utlandet, genom att hitta nya konstkritiska röster och utländska konstkritiker för den svenska publiken. Paletten ger ett vitalt bidrag till det svenska konstlivet idag och har gjort det under 70 år."
Priset ger inspiration
"Utmärkelsen är ett kvitto på den betydelse Paletten har för Sveriges konstliv som ett kvalificerat forum för kritik, teori och debatt. Tidskriften ges ut med mycket små resurser och priset ger inspiration att kämpa vidare", säger Love Jönsson, ordförande för stiftelsen Paletten och ansvarig utgivare för tidskriften.

"Det är första gången priset går till en tidskrift och det känns väldigt hedrande då vi medvetet strävar efter att lyfta fram och samarbeta med konstnärer", säger Sophie Allgårdh, redaktör för Paletten.
BUS-priset instiftades 1996 av Sveriges Tidskrifter (branschorganisation för den svenska periodiska pressen, vecko-, special-, fack-, yrkes- och organisationstidskrifter) och BUS (Bildkonst Upphovsrätt i Sverige) och är på 30 000 kronor.
Juryn bestod av:
Ordförande Tomas Lidman, Ordförande i styrelsen för Kungl. Konsthögskolan
Mats Lindberg, vd BUS
Kerstin Neld, vd Sveriges Tidskrifter
Christina Neiglick, redaktionschef Tara
Gun Lindblad, konstnär

Snart kommer Paletten 2:2010
I juli är det dags för Palettens sommarnummer. Sveriges äldsta konsttidskrift botaniserar i arkivet och vi återpublicerar Beth Laurins skrämmande artikel från tidigt 80-tal om New Yorks galleriliv där kvinnliga konstnärer förgäves knackade på dörren. Manhattanspåret fortsätter med en drömlik resa i storstaden där ett barn leder en vuxen, en iscensättning signerad koreografen Claire Parsons.
Marianne Lindberg De Geer följer upp Palettens senaste teman om censur och kontrovers med en hjärtig berättelse om vandaliseringen av två av hennes verk. Dan Jönsson reflekterar över konstkritikerns otillräcklighet i en globaliserad värld med exempel från Pekings nya galleristråk och i gåtfulla målningar gestaltar Torsten Jurell den illegala licenshandeln i Kina. Om detta och mycket mer går att läsa i Paletten 2:2010.

http://www.paletten.net/

Paletten deltar med seminarium på årets Bokmässa
"I rummet och mellan pärmarna" är rubriken på det samtal som kommer att hållas med Paletten chefredaktör Sophie Allgårdh, konstkritikern Sinziana Ravini och konstnären Andreas Gedin på Bokmässan i Göteborg torsdagen den 23 september. För mer information besök http://www.bokmassan.se/

No comments: