Friday, June 12, 2009

a small out cut from Sweden…

And some signs from the Bronze Age… aren’t that fantastic?!





I folktron kallas skålgropar oftast för älvkvarnar. Skålgropsstenar kan även kallas offerstenar eller blotstenar. Från mälarlandskapen är det känt att man förr offrade i älvkvarnarna för att bota sjukdomar orsakade av älvornaoch då främst "älvblåst" eller "älvabläst", d.v.s. nässelutslag.

Man tillverkade små dockor av bland annat hår, naglar och delar av kläder från den sjuke. Dessa dockor offrades på en skålgropssten under tre torsdagskvällar i rad. I samband med detta smordes även skålgroparna med ister, talg eller smör. Man kunde även offra knappnålar och mynt i skålgroparna
Ett annat exempel på hur skålgropar kunde användas i folktron inträffade i Dalsland under missväxtåren 1867-1869. Då de hungriga byborna i Tisselskog inte tycke sig få några svar på sina böner till Gud bestämde de sig i desperation att försöka med hedniska metoder för att öka fruktsamheten på åkrarna. Man lät därför ett par ungdomar ha ett rituellt samlag på en skålgropshäll. Sädesvätska blandades sedan med sädeskorn i en skålgrop.
Blandningen lades sedan i utsädet och spreds så på åkrarna. Detta skedde utan kyrkans vetskap.

Förre länsantikvarien Sven Axel Hallbäck menade att denna Kulturhandlingskulle ha levt kvar ända sedan bronsåldern, men denna tolkning får ses som tveksam.


http://sv.wikipedia.org/wiki/Sk%C3%A5lgrop

No comments: