Tuesday, June 9, 2009

E621 - Monosodium glutamate…



E621 - Monosodium glutamate…

This post will be in Swedish, it has nothing to do with art,
BUT it’s my small way of using the internet to blame the industries to be using E621 in food processing, this is something who upset me and when I yesterday was buying chips who had the information; “Swedish nature chips” made by Swedish potatoes in ticker slices as usual with 100% sunflower oil and then discovered that company OLW had added E621 in it, I lost my temper.

http://sv.wikipedia.org/wiki/E621

http://en.wikipedia.org/wiki/Monosodium_glutamate

I have to say that OLW is just one company among others, so it’s not fear to give them the whole blame… But this is just a reaction of trying to being a aware consumer.


Här är min e-post ”klagan” kontakt med OLW idag…
(Down below is my e-mail correspondence with OLW today, where I write that I’m disappointed of there marketing of Swedish nature chips).

They replay with that they try to find another way to “boost” the taste, but that it’s a long process, because the consumer want the “right and always the old taste” otherwise the consumer get upset in another way…


Det mest häpnadsväckande är kommentaren;

”Slutprodukten skall smaka som den alltid gjort, annars blir konsumenten missnöjd”.
Är inte det svaret att underskatta oss konsumenter?! Smaken kanske måste ändras en aning, för att bli ”säkrare”?!

------- eller...

"Mängderna som används i våra produkter är mycket mycket små då natriumglutamat endast finns i vår kryddblandning som sedan strös över potatischipsen.”

Detta är enligt min egna hemsnickrade mening helt sjukt svar! För om OLW använder sig av en ”liten mängd”, så gör även andra märken/bolag, vilket i slutändan ändå gör att jag som konsument exponeras för x- antal olika smäkämnen, E-ämnen and you name it.

Det är slutexponeringen som är intressant, inte hur ”mycke/lite” enskilda företag använder sig av.Eller?!
Är jag ute och cyklar, skulle inte tro det…


Här följer e-post...

Tack för dina frågor gällande Natriumglutamat.

Natriumglutamat är en smakförstärkare som betecknas med ett E-nummer. (E 621). Flertalet livsmedelsproducenter använder sig av Natriumglutamat då den hjälper slutprodukten att få en intensivare och godare smak. Man kan säga att den "boostar" samtlig smak i en färdig produkt.

Mängderna som används i våra produkter är mycket mycket små då natriumglutamat endast finns i vår kryddblandning som sedan strös över potatischipsen. Men, din fråga är om vi tänkt ta bort det eller ej. Och där kan jag svara ja. Ja, vi kommer ta bort det succesivt. Smaken är mycket viktig för oss på OLW och vi lägger stora resurser på att hitta bra smaker. Arbetet med att ersätta Natriumglutamat med andra smakbärare är igång men det är ett arbete som tar tid eftersom man måste göra om hela kryddblandningen från början. Många stora livsmedelsproducenter håller på med samma process men alla står inför samma fakta att göra om sina recept från början och det tar tid. Slutprodukten skall smaka som den alltid gjort, annars blir konsumenten missnöjd.

Det är mycket forskning runt glutamats inverkan och de följer vi noga.


Vänliga hälsningar


Pernilla Sools
Konsumentkontakt
OLW Sverige AB
________________________



________________________________________



Mitt namn:
Paula Lindblom 2009-06-09

Mitt meddelande är:
Köpte naturchips igår, 100% solrosolja och svenska potatisar. Är allt som
oftast en medveten och jävligt less konsument, vill gärna att det jag tar
med hem är något sånär bra för mig och miljön... MEN jag såg att ni
använder er av E621 i dessa chips. Hur tänker ni då??? Nu är det enda och
sista gången jag köpte dessa chips. Fy!
E621 borde inte finnas i något livsmedel, men allra minst i en produkt som
ger skenet av "natur".

Paula

No comments: