Sunday, April 22, 2012

The world book and copyright day…

23 April The world book and copyright day… I saw this poster yesterday and I think it would be great to be there, but as a bad comic stripe; I have the laundry time at the same time and I have to choose the laundry for this culture event with great artist, that’s the way of living in public utility and share the laundry with all the other tenant.

http://www.rb.se/press/nyheter/arkiv/2007/Pages/varldsbokensdag.aspx

http://www.savethechildren.se/


I Unescos beslut står bland annat:

- "att böcker genom historien varit det mest kraftfulla medlet för att sprida kunskap och det mest effektiva sättet att bevara kunskap"

- att allt som görs för att sprida böcker är till fördel för dem som har tillgång till böcker, men det utvecklar också vår gemensamma kunskap om kulturtraditioner i världen och inspirerar till handlingar grundande på förståelse, tolerans och dialog"


http://biblioteksbladet.se/index.php/2012/04/20/varldsbokdagen-i-goteborg/


Yttrandefrihet, demokrati och kulturell mångfald är teman på Världsbokdagen och runtom i landet skapar Författarcentrum tillsammans med biblioteken hundratals möten mellan författare och läsare runt om i landet med stöd av Kulturrådet. I Göteborg är musikern, fembarnspappan, anarkisten och poeten Mattias Alkberg som i vintras släppte den brutalt bra diktsamlingen Era svin, en av deltagarna på Världsbokens dag…

Även författare och poeter som 
Erik Andersson,
Lina Ekdahl,
Eija Hetekivi Olsson,
Alice Kassius Eggers
 och Ola Nilsson
 kommer delta i evenemanget. Bandet Slowgold står för musiken under kvällens gratisevenemang som börjar kl 18 måndag 23 april på Göteborgs stadsbibliotek.

I Katalonien i Spanien har man sedan 1900-talets början firat skyddshelgonet St Görans dag 23 april genom att ge en bok i gåva till dem man tycker om. Av tradition får givaren får en ros tillbaka. En så pass bra tradition att Unescos generalkonferens beslutat att 23 april är hela världens festdag för firandet av böcker, författare och läsning samt värnandet om upphovsrätten och människors fria tillgång till information.

Författarcentrum Väst är medarrangör till Göteborgsevenemanget.


Om Världsbokdagen

1995 beslutade Unescos generalkonferens att den 23 april skulle bli hela världens festdag för firandet av böcker, författare och läsning samt värnandet om upphovs-rätten och människors fria tillgång till information.

I Katalonien i Spanien har man sedan 1900-talets början firat skyddshelgonet St Görans (St Georges) dag den 23 april genom att ge en bok i gåva till dem man tycker om. Av tradition får givaren får en ros tillbaka. Med inspiration från denna tradition föreslog IPA, International Publishers Association en "internationell dag" och Spanien lämnade förslaget till Unesco.
_______________________________________
World Book and Copyright Day

Idén om att uppmärksamma boken kompletterades med upphovsrätten och i november 1995 beslöt Unesco att utse den 23 april till the World Book and Copyright Day (Världsbok- och upphovsrättsdagen). Inte bara är den 23 april en katalansk dag, den är också minnesdag för författare som Shakespeare, Cervantes, Nabokov, Manuel Mejia Vellejo, de la Vega, Laxness, Josep Pia, Manuel Mjia Vallejo m.fl.

Upphovsrätt har länge varit en hjärtefråga för Unesco som ser dagen som ett sätt att fokusera bl.a på författarnas möjlighet till ersättning för sitt arbete i en snabbt digitaliserande värld.

I januari 2010 lanserade Unesco ”World Anti-Piracy Observatory” (WAPO) som ett led i bekämpningen av brott mot upphovsrätten. Det rör sig om en plattform online för globalt utbyte av information om nationella åtgärder och policies.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Sankt_G%C3%B6ran


http://en.wikipedia.org/wiki/Saint_GeorgeNo comments: