Janssons frestelse - Jansson's temptation… is a common dish at Christmas, Eastern and as evening or a late night dinner after a great party. Yesterday I did it for myself, really good dishes I think; I have always loved this salted fish dish, with cream and potatoes. Yummy!
I did it more or less like this… This is the recipes from wikipedia.
I used anchovies instead of sprats.
The potatoes are grated and layered in a roasting tin, alternating with the sprats and chopped onions in between. Salt and pepper is put over each layer, then cream is added so that it almost fills the tin. It is finally baked in an oven at 200 °C for about one hour.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Janssons_frestelse
http://en.wikipedia.org/wiki/Janssons_frestelse
Ingredienser
(4 personer)
• 8-10 potatisar
• 2 stora gula lökar
• 2 burkar ansjovisfiléer à 100 g eller 15 hela ansjovisar
• 3 dl grädde
• ströbröd
• 1-2 msk smör
Tillagning
• Sätt på ugnen, 225 °C
• Strimla potatisen fint.
• Skiva eller hacka löken och ansjovisen fint.
• Smörj en ugnsäker form
• Varva potatis, lök och ansjovis, börja och avsluta med potatis.
• Häll över hälften av grädden.
• Strö över ett tunt lager med ströbröd.
• Efter ca 30 minuter: häll på resten av grädden och grädda i en kvart till.
• Frestelsen är gyllenbrun och potatisen mjuk när den är klar.
Gräddas i ugn 30 - 45 minuter i 225 °C.
Servering
Serveras som en rätt vid smörgåsbord, särskilt till Jul. Fungerar naturligtvis även utmärkt som nattvickning. Bästa drycken till denna frestelse är en välkyld öl. Många tar gärna en nubbe till.
Sunday, March 7, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
Yum! I love this dish...I saw this post yesterday and had to cook it for my dinner!
I hope your parcel arrived!
Kramkram
Jo x
Post a Comment