Pierre Björkman drog Hamlets monolog på sitt eget vis och sitt eget språk i "Hamlätt".
Photo; Henrik Hedenius
To be or not to be, or to be or what to be???
That could be a question…
I thought this was a nice and also very clear text about how we can see and treat people with different with intellectual disabilities.
Unlucky my English is to poor to translate it into English.
Sluta använda R-ordet!
Det uppmanar ett stort antal amerikanska organisationer med Special Olympics som främsta företrädare. Det ord man syftar på är ”retard”.
31a mars ska det manifesteras världen över.
Läs mer här.”
Kärt barn har många namn”, heter det, men det fungerar inte så när det gäller etiketter på stigmatiserade grupper av människor. Efter ett tag blir orden, som när de kom ansågs politiskt korrekta, till nya förhatliga ord med stigmatiserande följder. Och det är inte lätt att hänga med.
När jag och några av de ungefär jämngamla skådespelarna på Moomsteatern växte upp så kom budet: ”Du får inte säga U-ordet!” (”utvecklingsstörd”).
Man ska säga ”förståndshandikappad” istället. Och under Mooms tidiga år, så bestämde skådespelarna att det var så man skulle kalla sitt funktionshinder när vi benämnde det för omvärlden. Men - sen några år får man nu inte längre säga F-ordet! (”förståndshandikappad”). Medan man återigen får använda u-ordet, men bara som påkoppling till en annan första-identitet. Låter det krångligt? Ja, det är möjligt, men det är lika fullt viktigt. Fråga de människor av afroamerikanskt ursprung som fört kampen mot N-ordet.
Journalister frågar ofta vad de ska kalla dem, syftandes på våra skådespelare med funktionsnedsättning? Vi brukar svara ”prova med deras namn?”, men det hjälper givetvis inte ett dugg. Så här kommer nu en liten lektion på vad som gäller – med reservation för vad som kan ha ändrats sen jag själv fick smäll på fingrarna senast:
1. Första identiteten är aldrig handikappet. Man är en människa, person, elev, skådespelare, man, kvinna, hyresgäst, anställd, lingvist MED något.
2. Detta något kan antingen vara en funktionsnedsättning eller ett funktionshinder. Skillnaden mellan dessa är att funktionsnedsättningen är konstant, den bär man alltid med sig. Den blir till ett funktionshinder när omgivande miljö gör det omöjligt att fungera och klara av det man önskar klara av.
exempel på funktionsnedsättningar: Downs syndrom, synnedsättning, muskeldystrofi, utvecklingsstörning. I ett sammanhang: ”hon är en människa med utvecklingsstörning”.
exempel på när miljön utlöser din funktionsnedsättning till att bli ett funktionshinder: När trottoarkanten är för hög för att personer med rullstol ska kunna passera den. Det går alltså att ifrågasätta om Moomsteaterns skådespelare är funktionshindrade när de spelar sina föreställningar. De klarar ju allt de ska i det sammanhanget. Men funktionsnedsättningen, t.ex. downs syndrom, den finns kvar. Den finns där vare sig du äter, jobbar eller sover.
3. Vanliga ”godkända” begrepp skulle då kunna vara: skådespelare med intellektuell funktionsnedsättning, en skådis med Downs syndrom/utvecklingsstörning eller en artist med funktionshinder. Men fortfarande helst ”förnamn efternamn”.
I Sverige skulle många äldre behöva vänja sig av med ”vanföra”, ”sinnesslöa”, ”efterblivna”. Skolkorridorerna skulle behöva rensas på ord som ”sär”, ”mongo” och ”cp” som skällsord. Och många personalrum inom omsorgen skulle behöva ifrågasätta sig själva när de använder ordet ”muppar” om sina kolleger/brukare med utvecklingsstörning. Själva tycker de att det är en jättebra etikett eftersom mupparna på tv är snälla, söta och roliga – det är ju positivt, tycker dom. Lika positivt som när män förminskar kvinnor till ”små stumpor”, tycker jag. Fast värre. För om inte den grupp som är ”mupparna” närmast tar deras parti och jobbar för inklusion och integration med respekt, hur ska då någon annan ändra på sig?
Jo, jag säger fortfarande ”negerboll”, så min perfektionsgrad är icke existerande. Och jag blir frustrerad när debatten hela tiden håller sig fast vid vad som är politiskt korrekt språkbruk istället för vid den stora diskrimineringen gällande lön, yttrandefrihet, medbestämmande, studievillkor etc. Men jag signar r-ordskampanjen och försöker lära mig önskat språkbruk av respekt för dem det verkligen berör.
Facebook har 1000-tals grupper där ”retards” och liknande är inbegripna. Detta trots att Facebook stoltserar med regler om att "groups that attack a specific person or group of people (e.g. racist, sexist, or other hate groups) will not be tolerated. Creating such a group will result in the immediate termination of your Facebook account." Nu utmanar r-ordskampanjen detta genom att skapa gruppen FACEBOOK: STOP ALLOWING HATEFUL GROUPS THAT MOCK PEOPLE WITH SPECIAL NEEDS. Gruppen hade idag 9302 medlemmar, undertecknad inkluderad.
Text and photo from;
Kjelle Stjernholms blogg Moomsteatern, in Swedish…
http://kjellstjernholm.blogspot.com/
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment